TERUG
Vrijdagmorgen 10 oktober. Swifterbant. De afwasmachine maakt een leuk muziekje, water stroomt en druppelt kennelijk op de metalen camping hondenbakken. Voor wij gistermiddag naar huis gingen zijn we eerst naar Wendy en Charlotte gegaan en wat is het dan heerlijk om ze weer te zien, voelen en ruiken! Alles gelukkig prima bij hen en Wendy vond het zielig dat wij nu alweer terug zijn . . . 'waarom eigenlijk?' vraagt zij. 'Tja, dát is nou eenmaal mijn gevoel lieve meisjes', het is mooi geweest, 6 weken zonder hen.
Uiteraard nog even over de laatste dagen. Woensdag zijn we in het middaguur vertrokken vanuit Denemarken en wilden weer over binnenwegen naar Bremen, en dát hebben we ook weer geweten . . . leuk met een boot over de Elbe heen gevaren, maar wij moesten er wel een uur op wachten en twee boten vertrokken er voor ons neus voor wij er op konden . . . Uiteindelijk kwamen wij in Bremen rond half 9 in de avond. Na een gezellige en smakelijke (!) avond samen zijn wij naar de ons heel bekende overnachtingsplaats in Dreye gereden en kwam gistermorgen Janina met Julius en de honden ook mee wandelen. In het middaguur zijn wij naar NL vertrokken en eind van de middag reden we ons dorp weer in. Later toen wij echt thuis kwamen wachtte ons de nodige verrassingen, gebakjes in de koelkast, alles onkruidvrij en een keurig opgeruimd huis! Dank je lekkere meid!
Vanaf morgen ga ik weer verder op de Krabbels in www.gordonsetters.nl
Natuurlijk is de reissite nog niet afgerond en ga ik nog de laatste fotobladzijden maken, die ook echt de moeite van het bekijken waard zijn!

----------

Donderdagavond 20.00 uur, weer thuis, morgen meer!

Woensdagmorgen 8 oktober. Møgeltønder in Denemarken. Het was een heftige nacht vannacht . . . enorme donder en bliksem, wind en regen, heerlijk om dan zo knus in je camperbedje te liggen! Het is lang geleden dat wij zulk natuurgeweld gehoord hebben! Gisteren een regenachtige, winderige reisdag waarbij wij noodgedwongen toch wel een stuk autobaan genomen hebben en er werd gelukkig heel rustig gereden. Bij het doorkruisen van Vejle kwamen wij in een file terecht en als je stomstom er dan ook al geen raad meer mee weet wordt het toch wel een beetje lastig. Uiteindelijk wees hij ons de weg naar de autobaan aan en dat hebben we toen maar gedaan, een verkeersopstopping ben je al snel zat en zeker als je uit het rustige Zweden komt. We hadden gezien dat er ergens in of bij een natuurgebied een camper/parkeerplaats was en dat leek ons wel wat. Daar aangekomen was het helemaal niets, voor ons dan. Bij een oude boerderij rondom schapen en een vogelnatuurgebied . . . Als je dan al geen zin meer hebt om nog verder te rijden is dat wel een teleurstelling, maar geen nood, we hadden nog een kans, een parkeerplek in dit stadje. Nou hadden wij dus allang al gezien dat dit deel van Denemarken al helemaal niets is, platgeslagen boerenzooi, zonder bossen, maar goed, je moet toch wat. Wij reden het dorpje in en . . . plotseling waanden wij ons eeuwen geleden! Sodeknetter we wisten niet wat wij zagen, zo verschrikkelijk mooi, een typisch heel oud Deens straatje met van die leuke huisjes in perfecte staat en aan het eind een prima parkeerplaats! Ja hoor, daar hebben wij de nacht heerlijk doorgebracht en ondertussen genieten van het noodweer buiten! Wel zijn wij nog een rondje hondje gaan maken bij aankomst en er ligt hier een aardig parkje wat wel een minimaal doekje voor het bloeden is, maar je kunt niet alles hebben. In de avond, toen het droog was, zijn wij zonder honden nog even door het schattige straatje gelopen en hebben daar avondfoto's gemaakt, en die zijn goed gelukt. Op dit moment ligt Dick achter/onder de camper . . . achterbumper los gereden in een dijkje bij het omkeren in het natuurgebiedje . . .

----------

Dinsdagmorgen 7 oktober. Helgenæs, het mooie plekje van de heenreis bij de vuurtoren in Denemarken. Haha net een heerlijk wandeling gemaakt in de storm langs de kust en ook de honden vonden dit helemaal kicken en waren door het dolle heen! Gisteravond hebben we de camper nog met zijn neus in de wind gezet vanwege de storm. En inderdaad, we hebben er vannacht dus niets van gemerkt maar wel hoorde je de zee brullen, prachtig toch! We hebben net gewandeld naar de Tyskertårnet (Duitse radartoren), nog een overblijfsel uit de 2e wereldoorlog. De bootovertocht gister verliep ook goed, wel wat onrustig en ik moest steeds even mijn blik op de horizon werpen wilde ik niet mijn ontbijt recyclen . . . We kwamen hier lekker op tijd aan, hondjes gewandeld en daarna lekker rustig gezeten en gelezen. Vandaag schuiven we weer een stukje verder op naar het zuiden van Denemarken en we hebben besloten over kleine binnenwegen te gaan. Het stormt erg hard en dan is autobanen geen grapje. Morgenavond worden we weer bij onze Duitse vriendenclub verwacht voor een gezellig etentje samen! Donderdag willen we thuis aankomen, ook weer leuk hoor!

----------

Maandagmorgen 6 oktober. Op de boot en het is nu 8.40 uur. Vanmorgen om kwart voor 7 opgestaan en het hele ochtendritueel afgewerkt en om 7.40 vertrokken van ons plaatsje. Gisteren uiteraard weer een fijne zonnige zondag gehad en er kwamen tot onze verbazing maar weinig mensen en dat terwijl het zo'n prachtig hondenwandelgebied is. Wij gaan dit stekkie houden voor als wij weer overvaren via Grenå naar Varberg of terug. Ik hoor net dat de boot gaat varen en wij zitten op dit moment nog binnen op comfortabele stoeltjes om even gratis te internetten. We gaan rustig aan naar NL terug en eerst nog even aan in Bremen, we hebben nog een accu terug te brengen en de Duitse crew wil ons nog graag even zien. Verder ach ja, het is toch een beetje verdrietig om ons geliefde Zweden te verlaten. Ik weet niet hoe of het verder verloopt de komende dagen met internet. Uiteraard zal ik mijn dagboekje gewoon maken en foto's uploaden maar wanneer het voor jullie kijkertjes verschijnt. weet ik nog niet, we hebben geen internetstick voor Denemarken en zijn ook niet van plan om deze te kopen.
Direct zal ik ook nog even de routekaarten plaatsen en nog een fotobladzijde maken.

----------


Zondagmorgen 5 oktober. Bua, een schitterend natuurterrein (Båle) gemeente Varberg, waar je na 31 augustus inderdaad met je camper mag staan! Het is een duinachtig gebied en de honden vinden het helemaal super want het barst van de konijnen! We kwamen hier gisteravond in schemer aan en dat was helemaal geweldig voor hen! Gisteren zijn we eigenlijk pas laat deze kant op gegaan want Dick wilde graag naar het Vitlycke museum, dat gaat over de pré historie, wat op een heel leuke manier daar uitgebeeld wordt. Er zijn hier ook enorm veel rotstekeningen gevonden waar wij er veel van bekeken hebben. Dick wilde daarna nog naar Fjälbacka om nog de berg te beklimmen om daar een cache te doen en om het mooie uitzicht. Het was een prachtige zonnige dag dus die foto's zijn eigenlijk mooier dan welke ik al geplaatst heb! Vandaag houden we hier een lekkere relaxdag en sluiten het hoofdstuk Zweden vanavond af met een bbq. De boot gaat al vroeg morgenochtend, om 8.50 uur en je moet een half uur er voor aanwezig zijn en kunnen we eerst nog even fijn de honden hier laten rennen.
Mijn gevoel momenteel is een beetje dubbel, aan de ene kant wil ik graag mijn kindertjes weer zien en aan de andere kant vind ik het heel erg om Zweden te verlaten.

----------

Zaterdagmorgen 4 oktober. Onderweg Aspeberget, in de buurt van Kämpervik. Vanmorgen weer de rotsen wandeling gemaakt maar wel iets korter. Het heeft vannacht een klein beetje geregend en de rotsen waren wat glad en dat liep toch minder makkelijk dan gister . . . enuh wij zijn op een leeftijd gekomen dat er gebroken heupjes in het vat zitten  grrrr. Gisteren ook Fjällbacka uitgebreid bekeken en het is een schattig vissersdorpje maar we herkenden bijna niets uit de filmopnamen! Maar . . . toen wij gisteravond het één na laatste deel bekeken zagen wij allerlei bekende plekken, en dat was zó leuk en geeft een extra dimensie aan het geheel! Nu zijn we nog wat bekende rotstekeningen aan het bekijken, Dick is alleen even, en ik tik mijn dagboekje. Vandaag staan er nog wat dingen op de rol en ook zullen wij overnachten ten zuiden van Götenburg waar wij morgen blijven staan. Maandagmorgen is het dan een klein stukje naar de boot om weer terug naar Denemarken te varen . . .

----------

Vrijdagmorgen 3 oktober. Kämpervik aan de westkust van Zweden, aan de scherenkust, talloze rotsige kale eilandjes.  Ooww wat hebben wij vanmorgen een prachtige wandeling gemaakt, over de rotsen, was heel goed te doen en heel spannend voor de honden. Wij hadden het gevoel wat goed te moeten maken met hen . . . Gisteren een min of meer lange autodag gehad over autobanen en kleinere wegen. In Lidköping zijn we naar het porseleinmuseum geweest van Rörstrand. Prachtig porselein in een sublieme omgeving, de oude fabriek! Ook kun je er nog steeds porselein kopen maar tot onze grote verbazing wordt het sinds 2005 overzee gemaakt (China?) maar wel verkocht hier voor dezelfde hoge prijzen . . . Nou ik wil niet veel zeggen maar de erven Rörstrand verdienen nu goud geld hier aan. Begin van de avond kwamen wij hier aan, een mooi plaatsje vonden wij, maar wel voor mensen zonder honden . . . toch wel een grappig rondje gelopen maar het hield niet over, jammer. Vanmorgen wilden wij maar eens goed gaan verkennen en zagen een klein paadje en . . . zooooooo dít is wat we willen. Voor ons uit strekte zich een enorm rotsachtig gebied, beetje moeilijk uit te leggen maar is goed te zien op de foto's wat ik bedoel. Straks gaan we Fjällbacka bekijken en de bekende plaatsjes opzoeken uit de serie 'Fjällbacka Murders' geschreven door Camilla Lackberg.

----------

Donderdagmorgen 2 oktober. Gisteren een prachtige dag en heerlijk genoten van het weer, de honden en de mooie natuur. Nou het bleek hier dus wel rustig te zijn, er is één echtpaar met een hond gekomen voor een half uurtje en ook een stel op een motor had het snel gezien. Het hele paradijs dus voor ons zelf! In het zomer seizoen kunnen wij hier niet komen met de camper vanwege een slagboom maar vanaf september is die slagboom open en dus een prima tijd voor ons! De laatste NLers die wij gezien en gesproken hebben was op de boot van Denemarken naar Zweden, hoe is het mogelijk hè! Tegen de avond gisteren zagen wij bewolking komen en vannacht heeft het zachtjes geregend, nu is het nog grijs met af en toe een paar spatjes. Direct vertrekken wij naar Fjälbacka, waar schijnlijk onze laatste plek in Zweden . . . ook staat er voor vandaag nog een porseleinmuseum op het programma, leuk! Gisteren wel 3 fotobladzijden gemaakt! Tja 'niet-hondenmensen' ik weet het, zo af en toe staan er veel foto's met onze meiden op de site maar zij zijn nou eenmaal een groot deel van ons leven en geluk, zonder hen voor ons geen vakantie!

----------

Woensdagmorgen 1 oktober. Wakker worden met een stralende zon op het bountyeiland Torsö in het Vänernmeer, dát is pas fijn!
Gisteren zijn we in het middaguur toch maar vertrokken en hebben onderweg nog wat houten kerkjes bezocht. Het eerste kerkje, Södra Råda Gamla Kyrka, wordt opnieuw opgebouwd, is in 2001  verwoest door brandstichting. Heel interessant is het om te zien hoe het weer opgebouwd wordt. Zelfs mét de verbrande balken. Het is een Europees project geworden wat heel minutieus hersteld wordt, compleet met prachtige beschilderingen aan de binnenzijde. Je kunt je gewoon niet voorstellen dat er iemand de fik er in gestoken heeft. Het tweede kerkje wat wij bezochten in Älgaräs is nog prachtig intact, klein en van helemaal van hout met ook weer prachtige beschilderingen binnen. Na een mooie route, zon en volop herfstkleuren hebben wij dit super plekje gevonden waar wij twee nachten zullen blijven staan. Vanmorgen weer een leuke en fijne wandeling gemaakt, ruimte en mogelijkheden zat hier! Ook zo heerlijk om te zien hoe de honden zich vermaken en zich hier zo blij en vrij voelen!
Daarbij vinden wij het ongelofelijk dat wij al die tijd al zulk mooi weer hebben!

----------

Dinsdagmorgen 30 september. Mullhyttan. Een aardig plaatsje wat wij na veel moeite gisteren hebben gevonden. Wij moeten gewoon onze eigen plekjes via autoroute en google earth zoeken. Dat gidsje geeft wel leuke plekjes maar wij stellen dan tóch weer andere eisen, zoals veilig hond wandelen. Gisteren weer genoten van de prachtige herfstkleuren onderweg. Eskilstuna, waar wij doorheen reden, bleek een heel mooi plaatsje te zijn wat wij ook nog eens nader willen bekijken. Nu alleen even brood gehaald en wat opviel, het leek wel of wij in Somalië waren . . . Net een leuk wandelingetje gemaakt langs allemaal schattige vakantiewoningen die helaas maar weinig bewoond worden, de meeste Zweden hebben namelijk een tweede huisje in de vrije natuur. Het was vannacht heel helder, duizenden sterren en koud! Er lag vanmorgen dan ook op veel plaatsen een klein laagje ijs. Gelukkig hebben wij ons tweede donslaagje ook mee! Wat wij direct gaan doen ligt nog even in het midden. We zitten momenteel zo heerlijk in de zon, dat is dan ook een beetje zonde om te gaan rijden.
Na wat klachen over de code invoeren in het gastenboek, heb ik dit maar even verwijderd en hopen dat er niet teveel spam in gaat komen!

----------

Maandagmorgen 29 september. Sundbyholm. Met moeite heb ik mij losgescheurd uit de zon, wat een fantastisch weer! Toen wij hier gistermiddag aan kwamen bleek je op dit plekje niet (meer) te mogen overnachten. Ik begrijp het wel, het is vlak bij een camping . . . We hebben dit plekje uit een campergidsje en dan wordt het in het seizoen kennelijk té druk bezocht. Logisch, het is hier mooi en je kunt hier een prachtige veilige wandeling maken wat wij gistermiddag en vanmorgen ook gedaan hebben. Voor de nacht zijn we even naar een ander plekje gereden om vanmorgen hier weer terug te keren. Dick heeft hier twee caches gedaan. Gisteren zijn we verder niet Stockholm ingegaan, we hadden toch geen zin om ons in een mensenmassa te storten. Het was weekend en heel mooi weer en dan weten we het wel . . . Onderweg nog even naar de mannenwinkel geweest om een minicompressortje terug te brengen. Ik had dat ding gekocht om mijn laptop uit te blazen, hij maakt weer straaljagergeluiden en dan weet ik dat hij adem tekort komt . . . Het apparaatje bleek helemaal niets te zijn en nu heb ik maar een spuitbus lucht gekocht (hoe komt een mens zo gek?) en dat helpt wel iets, een soort Fluimocil voor je leppie! De giga compressor thuis kan het veel beter. Onderweg zijn we nog een prachtig slot gaan bezoeken, Gripsholm slott. Ook zijn er op onze weg veel runestenen te bezichtigen. Mij doet het niets, die ouwe stenen maar Dick vindt het helemaal geweldig maar is dan ook erg geïnteresseerd in geschiedenis. Straks gaan we weer verder om een leuk plekje te zoeken voor een paar dagen en nu ga ik nog even languit in de zon!

----------

Zondagmorgen 28 september. Idem als gisteren. Het is hier natuurlijk super maar wel met een kanttekening, er wordt hier aardig wat langsgelopen (misschien wel 5x per dag . . . het is natuurlijk ook weekend ) door wandelaars waarvan sommigen even willen eten aan het picknickbankje. De pret duurt niet lang want het mag niet van onze honden . . . blafblafblaf. Vooral de Gordons zijn nogal streng in het bewaken van ons en ons plaatsje, maar ja, ons rozenmeisje is van harte mee gaan doen met die grappige acties! Het was een prachtige dag en gelukkig waaide het teveel voor Dick. Vanmorgen zag ik hem alweer staan, kwijlend, verlangend en tandhakkend langs het water en ik laat hem zachtjes pruttelend weten (ik weet dat mijn tegenwerpingen helemaal geen zin hebben) merken dat hij het beter niet kan doen, er zijn nog steeds schuimkoppen op het water. Verder hebben we weer prachtig weer en gaan vandaag weer een ander plekje opzoeken en wat dingen bezoeken onderweg.
Nog iets, de routekaarten zijn helemaal bijgewerkt hoor en kunnen jullie zien wat voor kronkels wij allemaal maken in het Zweedse land!

----------

Zaterdagmorgen 27 september. Adelsö. WAUW alweer een paradijsje ontdekt! Op de foto's is het nog wat grijs want die zijn gister tegen de avond genomen, nu is het stralend mooi weer. De route hier naar toe was wel effe wennen. De omgeving van Stockholm beredruk. We zijn naar een eilandengroep gereden omdat Dick eigenlijk heel graag met de kano van dit eiland naar Björko (met dat dichte vikingmuseum) wil varen . . . Maar, het is nogal winderig, wat zeg ik? Het waait stevig, zielig voor hem hè  (maar niet voor mij) Wel zie ik hem telkens verlangend naar de schuimkoppen op het water kijken en weet wat er in zijn hoofd om gaat . . . Het paleis Drottningholm is ook echt prachtig, de volgende keer gaan wij met de 'stoomboot' meevaren naar Stockholm. Waar wij nu staan is absoluut weer een uitgelezen plaatsje, aan de oever van een meer alweer bij een natuurreservaat. Een schitterende wandeling gemaakt met Muisje aan de lijn . . . Hoewel wij nu alweer een tijdje terug zijn is Muisje nog spoorloos . . . We gingen buiten koffie drinken en vertrouwden er volledig op dat zij los in de buurt zou blijven . . . vertrouwen is nu geschaad . . .

Uhhhh Muisje is weer terug, lag heerlijk achter de camper in de zon . . . sorry Muisje . . .

----------

Vrijdagmorgen 26 september. Hetzelfde plaatsje, alweer zo'n stekkie wat wij met veel moeite straks gaan verlaten. Geen mens gezien hier. De route vandaag gaat weer een stukje zuidelijker, ik denk ongeveer 100 km. Onderweg nog even wat boodschappen doen. De bbq gisteravond smaakte ook weer heerlijk en dankzij de Duitse bratwursten en Krakauer wursten, gekregen van Janina, genieten wij er nog steeds van! Gisteravond ook deel 2 van Fjällbacka gezien en die viel wel tegen, nog 4 delen te gaan, ben benieuwd. Verder niets te vertellen, gewoon een relaxdag gehad gisteren.

----------

Donderdagmorgen 25 september. Arnöhuvud, een natuurreservaat iets ten noord westen van Stockholm. Gisteren dus maar een klein stuk gereden door, ja alweer, een mooi gebied, weer heel anders dan 'ons' gebied. Een opvallend detail hier in deze regio, de enorme hoeveelheid paarden, rijscholen, paardenklinieken en immens grote weiden met witte hekken. Een eldorado voor Wendy en Charlotte en ik denk Charlotte, dat zij hier wel een veearts kunnen gebruiken hoor! Zal ik alvast iets gaan uitzoeken? Wij staan op een soort bosparkeerplaats midden in het bos, daar waar de natuurwandelingen beginnen. We hebben er al twee gemaakt en het was prachtig. De trip van vanmorgen leidde naar een cache. Gelukkig dat er geen nest boswachters was uitgekomen . . . de honden hebben genoten . . . Zo'n 'vers' gebied, zonder andere hondenluchtjes maar wel met allerlei wildgeuren . . . We blijven hier ook een exta nachtje staan, typisch een plek voor ons hier! Heerlijk, ook het dagelijkse gedoe met jihadstrijders, separatisten, en ander tuig gaat lekker aan ons voorbij. Nee, geen tv ontvangst hier, we zijn omringd door hoge bomen, en we weten nu al dat wij het hele tv gebeuren gaan afzeggen, we kijken praktisch nooit. Wel hebben we een stapel Zweedse detectives mee waar wij vaak eentje van per avond bekijken. Gisteravond zijn we begonnen aan deel 1 van Fjällbacka Murders. Dat speelt zich af aan de westkust van Zweden waar wij ook nog naar toe gaan om die plaatsen te bekijken, we doen dus nu wat 'voorwerk!'
Wat leuk MarijkeO dat wij jullie geïnspireerd hebben, heel veel plezier!

----------

Woensdagmorgen 24 september. Gamla Uppsala, hetzelfde als gisteren. Eerst de grafheuvels bezocht en wat geschiedenis tot ons genomen, maar het was zo verschrikkelijk koud bovenop die heuvels dat wij er maar even geweest zijn en de doden verder hebben laten rusten. Toen naar de stad, inderdaad een mooie, niet al te grote, verzorgde  stad, waar studenten je links rechts van voren en van achteren inhalen met de fiets. Dick is alleen de stad gaan bekijken, ik had geen zin. Ik heb het later gezien vanaf mijn stoeltje in de warme camper. Het was inmiddels wel mooi weer geworden en met de zon er bij ziet alles er toch mooier uit. Daarna weer terug naar ons camperplaatsje waar wij nog een kwaliteitsronde met de meiden gemaakt hebben, kwaliteit vanwege een opvliegende fazant! Vannacht was het helemaal helder en het wc raam bevroren maar bij het opstaan vanmorgen was het ijs weer weg. De hondenronde, geweldig mooi over de geschoren korenvelden, gaf weer veel voldoening én stress . . . De Gordons komen snel terug na een hazenjacht maar Roos bleef er achteraan gaan tot zij totaal uit zicht was. Op zo'n moment ben ik niet aanspreekbaar meer en trek mij zo'n beetje terug in mijn schulp. Pure stress, ook voor Dick hoor. Godzijdank vindt Roos het leven bij ons toch té leuk om het voor een haas op te geven en keert terug met een voldaan en vrolijk hoofdje! Nu ligt alles heerlijk te slapen, Dick staat onder de douche en daarna vertrekken wij weer een stukje zuidelijker.

----------


Dinsdagmorgen 23 september. Uppsala. Gisteren via Avesta, waar Dick nog een cache gedaan heeft, hier naar toe gereden. In Avesta staat het grootste Dalapaard van Zweden en ja, die wilden wij toch wel even zien, foto gemaakt met de camper als vergelijk er op. Ook is er in het centrum een prachtige edelstalen wisent te zien en ook die is het bekijken en fotograferen waard. Inmiddels had ook de computeroplader via de autoaansteker het begeven en die is nog maar een paar weken oud. Dus even een mediamarkt hier opgezocht en het ding geruild. Opvallend is de enorme vriendelijkheid waar mee wij te maken hebben! Iedereen, tot nu toe zonder uitzondering is zo ontzettend aardig en geïnteresseerd, heel prettig! We hebben een prachtige overnachtingsplaats en konden vanmorgen ook een fijne wandeling met de meiden maken waarbij zij heftig over boerenvelden gescheurd hebben! Roos heeft de tijd van haar leven in de camper en het is haar al heel vaak gelukt om iets eetbaars van het aanrecht af te snieken . . . Gisteren heeft zij een hele kanelbullar (Zweedse zoete lekkernij) naar binnen geschoven inclusief papiertje, vandaar dat Dick en ik vanmorgen een halve bij de koffie hadden. Nee hoor, vinden wij echt niet erg en wat zij pikt mag zij nog opeten ook . . . En dan vroeger . . . dan had ik het echt uit de bekjes geplukt en weggegooid . . .

Vandaag staat een grafheuvel- en stadsbezoek op het programma, het laatste hoeft van ons eigenlijk niet echt maar ja, je wilt toch kunnen meepraten over Uppsala bij je vrienden . . . Het is behoorlijk koud, de wind dan voornamelijk en ik ben blij met mijn secondhand jasje!

----------

Maandagmorgen 22 september. Onderweg van onze laatste overnachtingsplaats (hier kom ik zo nog op terug) Sör-Nävden naar Avesta. Gisteren een mooie route gereden via Falun. De natuur is inmiddels omgetoverd in herfstkleuren en met die rode huizen er tussen is zo schattig! Wel de hele rit regen gehad, niet al te veel maar toch gestaag. Onderweg nog naar een waterval gaan kijken die niet zoveel voorstelde maar de geschiedenis er om heen was erg boeiend. Er was héééééél lang geleden een meteorietinslag geweest die dit veroorzaakt heeft. We zijn  dit zonder honden gaan lopen (was gelukkig droog) want ik weet het wel als je boven zo'n waterval hangt . . . dan ben ik niet echt gezellig meer . . . Toen op weg naar een, op de foto, leuke camperplaats. Wij zoeken eigenlijk nooit dit soort plekken omdat wij gewoon alleeen willen staan, maar ok, dit leek wel wat en veel camperaars zijn er eigenlijk niet meer dit jaargetijde. De tomtom gaf ons de route aan maar we kwamen in de buurt maar niet op de plek. Na veel heen en weer gerij en gezoek zijn we een weggetje ingereden wat verboden in te rijden was, en laat dat nou goed zijn! Een heel leuk plekje aan het meer, maar wel zag je dat het in ongebruik geraakte situatie was. 's Avonds bleek via internet waarom wij het niet konden vinden. Het is een no go area geworden en overgegaan in particuliere handen omdat niemand het meer in onderhoud wilde nemen. Daarbij 'wonen' er Canadese ganzen (niet gezien) die het water ongeschikt gemaakt hebben om er in te baden! Het is in de jaren 50 een openluchtzwemgelegenheid voor de bevolking geweest. Bij aankomst begon het nog even harder te regenen en dat betekende voor de honden een korte uitlaat en snel weer naar binnen. Het heeft de hele nacht geregend en het begon nog te stormen ook! Bij het opstaan vanmorgen was het droog maar met een werkelijk ijskoude noorderwind! Na de hondenronde vertrokken en Dick wilde naar een openlucht museum over de geschiedenis van Zweden . . . en toen bleek de laatste openingsdag van het seizoen 20 september te zijn . . .

----------


Zondagmorgen 21 september. Paradis. Vannacht werden we weer gelijk wakker, nu van een raar geluid, getik, laat het nou regenen! Bij het opstaan besloot Dick om de camper maar zo snel mogelijk te verplaatsen voordat het nog soppiger zou worden, we moeten namelijk om van ons paradijsje af te komen, eerst een scherpe bocht om en dan gelijk een steil bospad op omhoog. Het verliep allemaal perfect en na het ontbijt zijn we een fijne wandeling met de meiden gaan maken, gewapend met regencape en paraplu. We waren net weg toen de regen al minder werd. Nu even een bakkie en we vertrekken met weemoed in ons hart . . . Nee, we gaan niet noordelijker meer maar zuidoostelijker om in die regio wat dingen te bekijken.
Gisteren weer een leuke dag gehad, alleen de loppislijst klopte niet echt meer. Wel een prachtige soort antiekmarkt bezocht, met leuke oude spullen. In de middag zijn we gaan pauzeren op een hondenstrand aan het Siljanmeer in Mora. Bij vertrek was Muisje afwezig, niet ongewoon natuurlijk. Na een aantal maal roepen kwam zij er aan en toen . . . OMG de lucht die zij verspreidde, niet te filmen! Human nature in zijn pure Zweedse vorm, dit was werkelijk zo verschrikkelijk, daarbij had zij er in gerold en echt ik moest er van kokhalzen. Ramen open en terug naar ons paradijsje waar ik haar goed gewassen heb in het meer en nóg kun je het ruiken grrrrr Daarna de bbq tevoorschijn getrokken en na het lekkere maaltijdje werd het tijd om naar binnen te gaan en hebben we het laatste deel van de Zweedse crimi 'The Bridge' bekeken.
Nog iets; ik heb verschillende leuke, lieve mails ontvangen waar ik op wil reageren maar de verbinding in ons paradijsje is zooooo traag dat ik mij alleen maar beperkt heb tot het hoognodige uploaden, de site.

----------

Zaterdagmorgen 20 september. Paradis. Wakker worden met een stralende zon! Nee we verkassen nog niet echt . . . We hebben besloten om vandaag eens een rondje loppissen te gaan maken, Dick heeft verschillende adressen opgezocht in de omgeving. Loppissen, voor de nog niet ingewijden, zijn winkels met gebruikte goederen, meestal gewoon bij particulieren aan huis, waar de Zweden zelf ook helemaal wég van zijn . . . Je kan er de leukste dingen vinden! We willen vanavond hier toch weer terug komen en gaan lekker bbqen. Gisteren weer zo'n zelfde relaxdag gehad als de dag er voor, beetje saai hè voor jullie . . .
Net de site geupload en ben ik iets leuks vergeten! Vannacht werden wij wakker van heel dichtbij elandengeloei, hij had kennelijk erge haast dat hoorde je! Uiteraard stinkt het hier in de omgeving naar mens en hond, niet echt fijn voor een eland op vrouwenjacht . . .

----------

Vrijdagmorgen 19 september. Paradis. Gisteren kwam in het middaguur de zon weer helemaal door de mist heen en kregen we de rest van de dag weer prachtig weer. Dick is op fiets gaan cachen en ik heb in één ruk een heel boek uit gelezen met als titel 'ik vertrek (nog niet)', toepasselijk voor ons hè! Wij voelen ons inderdaad heel erg thuis in Zweden en vooral die natuur, elke keer zie je weer andere dingen tijdens de wandeling. Gistermiddag was het heel boeiend om naar te luisteren, aan de overkant van het water hoorde je lange tijd een eland loeien, het is nu ook paartijd, toch een beetje snø, want er wordt ook gejaagd momenteel. Het is nog steeds de bedoeling dat wij morgen gaan verkassen maar weten echt nog niet waar naar toe . . . gisteravond weer een prachtige sterrenhemel en vanmorgen alweer dichte mist! Dick zit inmiddels alweer buiten want de zon komt ook nu alweer door!

----------

Donderdagmorgen 18 september. Paradis. En vandaag beginnen we dus alweer aan week 4, de tijd gaat zo snel. Vanmorgen was het andere koek toen wij opstonden, alles potdicht van de mist, wat weer een heel ander gezicht was. Toen wij straks terug kwamen van de wandeling was het al een stuk lichter en langzaam zie je de zon weer opkomen en hebben we net buiten koffie gedronken, maar eerlijk is eerlijk, het werd ons toch te koud! Gisteren naar Mora geweest en hebben we alles kunnen doen wat we wilden maar wisten daarna niet hoe snel wij weer naar ons privé paradijsje moesten gaan! En toch, jawel, we gaan vandaag wel kijken wat ons volgende plaatsje gaat worden . . . Het wordt toch tijd om weer eens wat anders te gaan doen. Ik kan niet zeggen dat ik zin heb om hier weg te gaan maar ik begrijp ook dat je het feest moet verlaten op het hoogtepunt, voor het gaat vervelen (HUH vervelen hier?) Dick gaat hier vandaag nog wat caches doen op de fiets en ik weet nog niet wat ik ga doen. Ik had gedacht met een hele gehaakte hondenfamilie thuis te komen maar volgens mij gaat dat niet lukken en heb ik de hulp van Wendy nodig!
Nog even dit, ik vind het superleuk om zulke gezellig berichtjes in het gastenboek te lezen en mailtjes te krijgen, dank jullie wel!!

----------

Woensdagmorgen 17 september. Paradis. Gisteren een heerlijke relaxdag gehad, ja wel heb ik wat spullen uitgewassen maar dat is dan ook leuk om te doen hier. Vandaag gaan we naar Mora, boodschappen doen en het sanitair legen en verschonen en water halen. Wij doen heel zuinig met water en gebruiken ook veel water gewoon uit het meer. Het is zo ontzettend schoon en inmiddels weten wij hoe dat kan. Veel meren in Zweden bestaan uit smelt- en regenwater met stenen op de bodem maar dit meer waar wij aan staan bestaat uit grondwater en voor het boven komt gaat het door een dikke zandlaag. Zoals jullie zien badderen wij ook gewoon buiten waar Dick mij gezellig gefotografeerd heeft! Nee, niet alle foto's heb ik hier neer gezet, sterker nog, ik heb ze zelfs al van mijn computer verwijderd, het was té confronterend voor mij . . . Ook genieten we elke dag met ons bootje, vooral aan het begin van de avond is het mooi, volkomen glad water en dat vaart wel makkelijk, tot nu toe nog geen behoefte gehad aan een motortje hoor! Het laatste avondrondje met de meiden is ook geweldig, het is natuurlijk stikdonker in het bos en een sterren, niet te geloven, zoveel heb ik er nog nooit gezien, kortom, dik genieten in Zweden!

----------

Dinsdagmorgen 16 september. Paradis. Wauw wat treffen wij het tot nu toe met het weer, niet te geloven! Met Noor gaat het ook weer helemaal prima, een paar uur na de pijnstiller kwam zij weer helemaal tot leven en gistermiddag was er niets meer aan haar te bespeuren! Net een prachtige lange wandeling gemaakt om een ander meer hier in de buurt, het Musitjärn. De honden voelen zich heel erg gelukkig, dat kun je helemaal aan hen zien, wij ook trouwens. We hebben dan  ook nog totaal geen behoeft om ons paradijsje te verlaten, het kan namelijk nergens beter! Gister zijn er 2x mensen met een hond langs gelopen en dat was het dan! Net tijdens onze wandeling kwamen wij weer langs het huisje wat ik 2,5 jaar geleden op de foto heb gezet, zo'n droomhuisje. Je kon zien dat er aan gewerkt werd er lagen planken etc. in huis. En laat het er nu nog precies hetzelfde uitzien!!!!!!! Alles ligt nog exact zo als een paar jaar geleden! Pff ja hoor, daar ging onze fantasie weer . . . heerlijk dat wij dat wij allebei zo denken en dan kunnen dagdromen over 'wat als'. . .
O ja, een vraagje uit het publiek hahahaha, het noorderlicht is niet statisch, het beweegt en is telkens anders om te zien, je hebt ogen te kort! Maar toegegeven, je camera ziet meer kleuren dan ons oog hoor, dus als je de foto's gaat bekijken weet je al helemaal niet wat je ziet!

----------

Maandagmorgen 15 september. Paradis. En wat hebben we gisteren weer een leuke dag gehad! We zijn gaan varen mét de honden! Nee, zij niet in de boot maar we gingen varen en lieten de honden op de kant staan om te kijken wat zij gingen doen. Nou, Muisje vond het allemaal wel prima en bleef op haar plaatsje liggen en jawel, zij ligt tegenwoordig, althans hier in ons paradijsje, los bij de camper! De settertjes stonden aan de kant, Noor en Emma aarzelden niet en gingen met ons mee zwemmen, zo leuk! Het leek alsof wij geescorteerd werden door twee dolfijnen! En Roosje dan? Nee, die ging niet mee, ja nat tot haar buikje maar wilde kennelijk grond onder de voetjes houden. We besloten om langs de kanten te gaan varen zodat zij mee kon rennen. Als wij te snel gingen, zwommen Noor en Emma naar de kant om een stukje mee te rennen om ons in te halen en kwamen dan snel weer naar ons toe zwemmen. Je merkte duidelijk dat zij er allemaal enorm veel plezier in hadden, Roosje ook, op haar manier! Uiteraard hebben we het niet te lang gemaakt want het was toch wel behoorlijk inspannend voor ze. Helaas zagen wij dat dus vanmorgen bij Noor . . . Het lijkt of zij stijf geworden is en daar kwam mam weer, met een pijnstillertje. Zij ligt hier nu heerlijk te slapen onder een dun laken, even uit geweest, lekker gegeten, gelukkig, alle 'normale' dingen functioneren nog . . . Dick is met de andere meiden weg en Noor had wel belangstelling maar niet te vergelijken met normaal.  Gisteravond heb ik nog een aantal fotobladzijden gemaakt en vandaag zal ik de vaar/zwemfoto's op de site zetten.

----------


Zondagmorgen 14 september. Wakker worden in Lilla Paradis met een strak blauwe lucht, dát is pas fijn! Gisteren een rit door mooie natuur en halverwege gepauzeerd met koffie en een hondenuitlaatje ergens op een verlaten weggetje. Toen Roos even uit beeld was klonk er een hard schot (*&^%$, dan raakt het adrenalineniveau wel even op tophoogte hoor! Gelukkig kwam zij er snel aan op mijn lokroep en was het geknal ook aan de andere kant, verder niet meer los dus. Het is ook elandenjachttijd nu. De markt was wel aardig maar we vonden niets naar onze gading en vonden het ook veel te warm. Gerry, de snuisterijen waren echt gewoon meuk, ik denk dat je beter naar een gewone lopis kunt gaan. Uiteraard zijn de oldtimers wel het aanzien waard, de Zweden zijn ook heel gek op deze prachtige, goed gepoetste auto's! Eerst had ik Roos nog mee maar toch maar naar de koele camper teruggebracht. In de middag weer terug naar ons paradijsje waar we zeker een aantal dagen zullen blijven. Gisteravond denderden we om 9 uur aan het eind van ons latijn het bed in, twee korte nachten met zoveel emo is voor ons kennelijk wat teveel . . .  Vanmorgen waren we van plan om het meer rond te lopen toen wij halverwege een Zweeds stel tegen kwamen en daar zeker een uur mee gebabbeld hebben, wát een leuke mensen! Zij vonden de kennismaking met ons ook de verrassing van de dag (huh? met ons?) Zij hebben een vakantiehuis hier in de buurt en wonen in Stockholm en willen graag contact houden met ons, leuk hè!
Nog even over het poolicht, tóch te weinig over gezegd denk ik! Wij stonden dus keurig met ons blik noordelijk maar toen bleek dat Aurora ons extra wilde verwennen door ook zuidwest en boven ons hoofd goed zichtbaar te zijn! Eigenlijk kun je zeggen dat het alleen oostelijk niet te zien was, en dat hadden wij toch echt niet verwacht! Daarbij is de plek waar wij stonden al sprookjesachtig mooi, alle ingrediënten aanwezig dus! Het spektakel heeft ongeveer twee uur geduurd.
Ook de slechte foto's, het merendeel hoor, zal ik hier neerzetten. Ik hoop de komende dagen wat tijd hier voor te hebben . . . met vakantie heb ik het drukker dan thuis . . . En ja, het was echt een droom van ons om de camper eens te fotograferen in deze ambiance . . . en volgens mij hadden wij gewoon wel eens een cadeautje verdiend . . .

----------

Zaterdagmorgen 13 september. Onderweg van Nipfjället naar Voxna, naar de Voxnamarknad.

WE HEBBEN HET NOORDERLICHT GEZIEN EN HET WAS FENOMENAAL, EEN HELE GROTE WENS VERVULD!

Wat een geweldig natuur verschijnsel! Het was gisteren een prachtige dag en het werd steeds wolkenlozer en gisteravond volkomen helder en uiteraard steenkoud! Maar eerst even het belangrijkste, met Muisje gaat het weer wat beter, nog niet over, zonder dat wij bij een dierenarts geweest zijn. In Idre was tot onze stomme verbazing GEEN dierenarts en de dichtsbijzijnde moesten we voor naar Noorwegen, na hier een antiwormenprik bij een mevrouw gehaald te hebben (moet eigenlijk 14 dagen voor inreis Noorwegen, anders hoge boete?!) of terug naar Mora! Je hond zal toch maar acute zorg nodig hebben, dan zit je daar dus heel slecht, wel even iets om over na te denken . . . Toen ben ik zelf maar gaan dokteren. Op een rustig moment (Dick was met de meiden weg) en heb ik haar voetje een tijdje in de biotex gezet en daarna ben ik alle haren gaan wegknippen. Toen Dick terug kwam heeft hij Muisje de kloppertjes met slagroom voor haar neusje gehouden om af te likken en heb ik ondertussen voorzichtig tussen haar teentjes gekeken, Ja bij mij moet altijd alles met de zachte hand . . . Ik heb niets kunnen constateren, maar dat zegt niets. Gelukkkig altijd een klein voorraadje hondenpijnstillers bij mij, voor de eerste nood. Zij gilde niet meer en ik kon er voorzichtig aankomen en nu zie ik haar er af en toe weer op lopenr
De hele dag hebben we heerlijk gebivakkeerd op een één of ander terrein wat voor bereid is om van die 'prachtige vakantiehuisjes' in de natuur te plempen . . . Daarna weer terug naar de mooie uitzichtstek op Nipfjället waar Dick, toen de meeste mensen daar weg waren (wandelgebied) met de meiden de berg omhoog gegaan is en zij hebben enorm genoten, daarna we een aflevering van een Zweedse crimi bekeken en ons toen geposteerd op de voorstoelen, alle lichten uit, gewikkeld in het dekbed met een bakkie Miekkie en een stuk geweldig goed gelukte omnia ovencake! Het duurde een tijdje maar toen kregen wij ook wat! Na twee uur buiten gestaan te hebben en gefotografeerd waren wij verkleumd tot op het bot, maar wel erg tevreden, alleen niet over de kwaliteit van de foto's, Aurora Borealis fotograferen is dus een vak apart . . . dat doen we nog een keer over . . .

----------

Vrijdagmorgen 12 september Nipfjället, een stukje noordelijk van Idre. Wij zijn hele gekke mensen, ik weet het zeker. Gistermiddag kwamen wij aan in ons paradijsje in Mora, honden blij, wij blij. Lekker gebbqd, de meiden liepen weer vrolijk rond te rennen, in het water, uit het water, stokjes zoeken etc. We verheugden ons op een stille avond in onze zevende hemel tot . . . wij even naar 'het NL weer en journaal' keken. Alarmfase 1, adrenaline stuiterde door onze aderen en we hadden het gevoel actie te moeten ondernemen. Wat is het geval? Een grote zonnevlekuitbraak en dat betekent meestal goed poolicht . . . &^%$# Wat nu? Al snel werden we aangemoedigd vanuit NL . . . 'Zoek een goed punt op met zicht op het noorden!' Kaart erbij, waar is goed en vrij zicht naar het noorden? Wij konden niet anders bedenken dan onze spullen in te pakken, en naar nog noordelijker regionen te rijden en dat betekende om 22.15 uur ruim 150km rijden . . . Het was een spannende rit over stikdonkere stille wegen door de bossen met alleen de verlichting van de auto. Het eerste half uur nog wel wat andere auto's maar toen niets meer, met het idee dat er elk moment een eland oid voor je auto kon staan . . .  Om 1 uur in de nacht, we konden geen goede plek vinden, contact met Joke en Anne die bekend zijn in dit gebied. Dankzij hun support kwamen wij op een grote stille parkeerplaats en waren afgebrand . . . Gelukkig (?!) was het bewolkt, geen noorderlicht te zien en zijn we om een uur of twee het bed ingedoken na nog een hondenrondje in het pikkedonker. Vanmorgen een leuke wandeling gemaakt, niet echt op ons gemak, want het is hier een natuurgebied met vele rendieren en mogen honden absoluut niet los . . . Nu even een bakkie en een dierenarts opzoeken . . . Muisje is ernstig mank aan haar linker achtervoetje en ik ben bang dat er iets in zit, zij gilt het uit als je er aan komt.
Hebben we nu niet een beetje spijt dat wij ons mooie plekje verlaten hebben? Jullie mogen raden . . . Maar vannacht blijven we toch nog hier want de kans op de Aurora Borealis is vanavond namelijk nóg groter . . .

----------

Donderdagmorgen 11 september Hänsjö, Een prachtige parkeerplaats iets ten noorden van Torsby. Na een prachtige rit hier gisteren aangekomen, aanvankelijk voor alleen een hondenuitlaat/koffiestop, en omdat het hier zo mooi is en rustig zijn we gebleven voor een nacht en hebben gistermiddag nog heerlijk in de zon gezeten. Ook zijn we gister nog boodschapen gaan doen in een nieuw winkelcentrum, een köpcentrum heet dat hier. En ow wat hebben wij een mooie kleding gezien, leuke truien, mooie jassen en . . . hebben niets gekocht, toch knap van ons hè! Maar . . . één verleiding hebben we niet kunnen weerstaan, die van de godis, honderden verschillende snoepjes in de meest aantrekkelijke kleuren, nee we zullen het niet meer doen hoor . . . En dan de reis hier naar toe, het duizelde weer van de bekende namen zoals, links af naar Sunne, rechtsaf naar Munkfors en rechtdoor naar . . . Mora! Jawel we gaan zo op weg naar ons kleine paradijsje en hopen dat het nog alleen voor ons beschikbaar is . . .
Inmiddels zijn ons ook wat meer details bekend over het autokerkhof, er stonden borden met uitleg van de eigenaar, zal ik ook hier plaatsen, maar sinister blijft het.

En dan, het is vandaag alweer 13 jaar geleden van de ramp met de Twintowers en vooral nu ik een aantal boeken over Bin Laden heb gelezen is mijn zienswijze over de daders erg negatief versterkt. Dit is ook weer aan te raden leesvoer.

----------

Woensdagmorgen 10 september. Båstnäs, vlakbij de Noorse grens op een zeer desolaat plekje midden in het bos, langs een grüsweg op de oprit van een onbewoond huis. Maar even chronologisch uitleggen. Gistermorgen naar een heel leuk, aanbevelenswaardig museum geweest, het ging over elandenjacht etc. Heel veel interessante info over elanden en een aantrekkelijk museum (Vargön)! Op Google earth had Dick een mooie overnachtingsplek gevonden wel een eindje weg. Vandaar konden wij met de kano naar de overkant van het meer om daar een cache te doen op een unieke plek, een autokerkhof. Nee niet zo eentje als je in Holland ziet met van die louche figuren erbij, maar een écht kerkhof, volgens Dick. Na een lange weg door het bos bleek uiteindelijk het weggetje afgesloten te zijn en zouden we een heel eind om moeten rijden om er te komen. Wat doen we? Een plekje voor de nacht opzoeken? Dan maar een ander klein weggetje in . . . Jawel, dat was weer met het overbekende Dirk/Yvonne effect, Yvonne: 'nee rij nou maar niet door, het is een modderpaadje en direct komen we in deze negorij vast te zitten'. Dick; 'Welnee, dat gaat prima en als we hulp nodig hebben om er weer uit te komen regel ik dat en daar hoef jij verder niets aan te doen'. . . Kortom, de eeuwige discussie tussen ons. Uiteraard kwamen we nét niet vast te zitten maar moest er wel gekeerd worden op dat smalle modderpad, ook geen grap hoor. We zijn toen toch de lange weg maar gaan omrijden en uiteindelijk zijn we vlakbij het autokerkhof, hier op dit terrein blijven overnachten en voor de honden was dit helemaal super! Je kunt hier prachtig wandelen en de honden gaan helemaal uit hun hondendakkie vanwege al die wildgeuren! Dick liep gisteravond helemaal krom van de rugpijn en aangezien ik daar zelf ervaring mee heb, heb ik daarvoor de juiste pilletjes altijd bij mij en zijn we op tijd naar bed gegaan en Dick heeft de cocktail geslikt. Hij stond vanmorgen een stuk beter op, zijn met de meiden gaan wandelen en daarna naar het autokerkhof. En ja, dat slaat echt alles! De foto's zullen het meest spreken denk ik. Auto's uit de jaren 40/50/60/70 met duizenden opgestapeld op elkaar, naast elkaar, je kunt het niet verzinnen, midden in het bos, het is niet te bevatten! Nadat ik genoeg schroot had gezien ben ik naar de camper gegaan en Dick kreeg er maar geen genoeg van en komt nu net terug. Hij vermaakte zich enorm met het herkennen van al die oude automerken! Het is een totaal verlaten plek, de eigenaar had er de balen van en is vertrokken . . .
En wij blijven achter met een heleboel vragen . . .

----------

Dinsdagmorgen 9 september. De laatste momentjes op dit leuke plekje zoals er masssa's zijn in dit supermooie land! Voor het eerst in de camper koffie drinken, het is nu echt te fris buiten hoewel ik de zon langzaamaan zie verschijnen. Gistermiddag om een uur of 3 ging het regenen en dat heeft ook altijd wel wat, om gezellig binnen te zitten. Gisteravond lekker naar een Zweedse detective (The Bridge deel2) gekeken. Direct gaan wij naar het Koninklijk jachtmuseum, het lijkt ons leuk! De boot ligt weer op het dak en het is werkelijk een fluitje van een cent ook om hem er af te halen, een enorme meevalller dus. Net hoorde ik een kreet boven op het dak van de camper . . . en wachtte maar even rustig af op de dingen die misschien wel zouden komen . . . en ja hoor daar kwam Dick aanstrompelen, het is in zijn rug geschoten . . . En tóch vertrekken wij direct, geen gezeur.

----------

Maandagmorgen 8 september. Idem plekje. Gisteren weer een mooie buitendag gehad, maar de gehaakte hondjes zijn nog niet geboren. Jeetje wat moeilijk, ik kom nog niet eens tot de eerste toer, na een paar uur klungelen. En dat, terwijl ik in de flower powertijd de sterren van de hemel haakte, jawel, gehaakte beddespreien, gordijnen en ronde kleedjes, van dat bouwjaar ben ik dus . . . Dick is in de middag gaan geocachen, met de kano, hij kon er ook met de fiets komen maar met het bootje ging hij rechtstreeks! Gistermiddag zag ik de lucht wel betrekken en ik hoopte dat hij, voor dat het ging regenen, terug zou zijn. Gelukkig was dat ook zo en om een uur of 6 begon het te regenen en vannacht zo af en toe. Het is nu weer prachtig weer en heb ik mezelf uit de lafuma moeten trekken om toch even mijn dagboekje te kalken. Gisteren is er dus geen hondje geboren maar wel een prachtige chocoladecake, uit de wonderpan!

----------

Zondagmorgen 7 september. Hetzelfde plekje, we hebben besloten om hier dinsdag te vertrekken want we willen nog naar een museum hier in de buurt en die is in de maand september pas op dinsdag open. En dan . . . jawel, we hebben gevaren! Enuh, jammer voor jullie, we zijn volkomen droog uit het bootje gekomen! Het was hartstikke leuk en we kunnen samen kanoën als de beste! Zonder dollen, het ging prima, niks engs aan en het bootje heeft helemaal niet gewiebeld! We hadden alleen Muisje meegenomen en die vond het weer allemaal fijn en lag lekker over de rand te kijken. Zo leuk om vanaf het meer de dingen eens te bekijken! Daarna weer gebbqd, het kan niet op hè! Net weer een leuke wandeling gemaakt, er zijn hier geen paden door het bos dus zoeken we gewoon onze eigen weg wat de honden helemaal te woepie vinden. De koffie weer achter de knopen en nu even de site uploaden en daarna ga ik haken . . . ja jullie lezen het goed, Wendy en ik zijn in korte tijd besmet geraakt met het haakvirus, kleine hondjes haken. Zij is al begonnen en kan ik nu natuurlijk niet achter blijven. Ook zal ik nu weer even een fotobladzijde uploaden, die ik zelf erg mooi geworden vind ahum en als ik vandaag een gaatje vind tussen het haken of bootje varen door zal ik de vaarfoto's van gisteren bewerken. Vandaar dat ik nu de tijd achter de uploaddatum gezet heb, dat is makkelijker voor jullie!

-----------

Zaterdagmorgen 6 september. Vänersborg, aan het meer Stora Hästefjorden. We zijn al eens meer in dit paradijselijke stukje geweest en hadden zo maar zin in weer een herhaling. Sodeju zeg, wat is het hier toch mooi! We staan weer op hetzelfde keienplateau, wat niet veel camperaars zich zouden permitteren . . . pure maar dan ook pure vrijheid. Net een leuke wandeling gemaakt en paddestoelen gefotografeerd, honderden staan er en vooral die vliegenzwammen hebben voor mij altijd iets sprookjesachtigs. Het is duidelijk nazomer en de bomen beginnen al te verkleuren, super toch! Ik denk dat wij hier een paar dagen blijven staan, om het ultieme relaxgevoel te ondergaan . . .
En dan nog even over gisteren.
Dick kon niet vinden wat er mis was met de stroomvoorziening en we waren het écht helemaal zat! Stonden we weer bij een garage die ons niet kon helpen en nog nooit zo'n apparaat gezien hadden en ook niet eerder tijd hadden dan maandag. Ik was er al langer klaar mee en had al aan Dick voorgesteld om nog maar een brulaapje te adopteren, wat wij gedaan hebben. Al met al is onze voorgenomen route dus gewijzigd door dit geneuzel, maar dat vinden wij helemaal niet erg hoor!

----------

Vrijdagmorgen 5 september Uddevalla. En weer, pas om half 10, wakker worden met een stralende zon! Heerlijk geslapen aan de achterkant van Ikea waar ook nog eens een prachtig hondenrengebied ligt. Toen wij daar naar toe gingen kwam er een Zweedse man naar ons toe en wij verwachtten al . . . maar nee hoor, helemaal wég van onze meiden en hij heeft een Friese stabij, leuk hoor! Na het uitlaten even bij Ikea koffie gedronken met een stuk Zweedse taart. Momenteel staan we even bij een tankstation om water in te nemen en rijden direct weer naar het terrein van de mannenwinkel waar Dick eens gaat kijken of er wat te doen valt aan de haperende stroom . . . nee het brulaapje is nog in NL . . . díe dachten we niet meer nodig te hebben . . . ik heb nog veel foto's te bewerken, we zijn nu al gestart met week2 maar ben nog druk met week1!

----------

Donderdagavond 4 september. Uhhhh waar zitten we ook alweer? Zo even aan Dick vragen. Gisteren een prachtige en gezellige overtocht gehad, de hele tijd buiten gezeten met Jan en Nel en Jan en Annemieke, het eerste stel stond toevallig achter ons met de camper en kende ik van hun blog welke zij al jaren bijhoudt, sinds zij in Zweden wonen en ook nog kennissen van Joke en Anne zijn. Het tweede stel stond voor ons met de camper en kende ik helemaal niet maar bleken familieleden van mij te kennen, grappig hè! Wat een heerlijk gevoel om weer in Zweden aan te komen, écht een vrijheidsgevoel, zo fijn! Je mag overal gaan staan met je camper en Dick had weer een apart plaatsje gevonden bij een minivuurtorentje, op het weggetje er naar toe gaapten mij gemene rotsblokken aan naast de camper, terwijl ik hen hoorde lachen . . . Ook weer internettegoed gekocht maar we kregen het niet aan de praat. Eerst vanmorgen een prachtige rotsblokkenwandeling gemaakt wat de honden helemaal geweldig vonden! We kregen bij Mediamarkt te horen dat er per ongeluk telefoontegoed aan ons was verkocht, balen dus. Ook waren we de code kwijt van onze stick, leuke dingen weer, en de dichtsbijzijnde Teliawinkel bleek in Uddevalla te zijn, een aardig endje noordelijker. We zijn er toen toch maar naar toe gereden en werden supergoed geholpen in de winkel en kregen het internettegoed voor niets en hij heeft het zelfs nog op mijn lappie gezet! Nog even naar de mannenwinkel Biltema gegaan en nu overnachten we op het Ikeaterrein. Helaas is het met onze stroomvoorziening nog KMP, daar gaat Dick morgen mee aan de slag. Wel hebben we adapters gekocht om de leppies op te laden in de auto.

----------

Woensdagmorgen 3 september. Nog op hetzelfde plaatsje. Zo prachtig en het weer? Nou heel mooi soms wat te warm . . . Het is hier werkelijk zo'n superplaatsje, wel komen er hier nogal wat mensen dolfijntjes kijken, en dat is logisch want praktisch elk moment kun je er wel een paar zien en ik raak er niet op uitgekeken! Gistermiddag zijn we nog even naar Ebeltoft gegaan, maar voor ons een beetje te Volendammerig. Veel mooie pandjes maar veel winkeltjes en vooral kleding, waar wij niet echt in geïnteresseerd zijn. Daarna lekker gebbqd. Wij zullen wij niet weer eens zijn dus is er weer en probleempje gerezen . . . de stroom doet het met horten en stoten grrrrr. Daarom kon ik dus geen fotobladzijde maken en ik sta te popelen om jullie al dat moois te laten zien! Op dit moment zit ik in een soort hokje, wel mooi, voor eventuele wildkampeerders en mét stroom! Om 12 uur vertrekken wij naar Grenaa en hebben zin in de overtocht, het is zulk mooi weer! Ik hou het verder kort want dan kan ik proberen nog een paar foto's hier neer te storten.
Oeps 11.52 uur en het is mij gelukt wat in elkaar te tjoempen . . .

Nu 14.22 uur, boot vertrekt en we hebben hier internet, een aardig lang tripje, dus misschien ga ik wel even wat digiknutselen, wel een beetje jammer, ook mooi buiten!

----------

Dinsdagmorgen 2 september. Helgenaes Denemarken. Een waanzinnig mooi plaatsje bij een vuurtoren op de punt van het schiereiland. Er stond hier vannacht nog een camper en die is vroeg vertrokken, zodoende konden wij ongestoord aan de zee op een bankje in de zon ontbijten met spelende honden om ons heen . . . wat wil een mens nou nog meer? De allergrootste verrassing was gisteravond toch wel, een school dolfijnen vlak voor onze neus! Telkens zag je hun rugvinnen boven water en ik maar wachten op die acties die de dolfijnen in het Dolfinarium maken, maar dat deden zij even niet. Ook vanmorgen hebben we hen weer gezien en wel op een paar meter afstand! Dick is nu met de meiden wandelen en als hij terug komt gaan wij ons posteren op een stoel, zonder honden aan het strand, fototoestel in de aanslag.
De rit hier gisteren naar toe was voor ons doen tamelijk lang, ruim 500km, meest over autobahnen. Dat kwam omdat wij natuurlijk een dag langer in Bremen waren. Hier blijven wij twee nachten staan en varen morgenmiddag over naar Zweden.
Sorry 'niet hondenmensen' maar de reisfoto's  bestaan voor de eerste vakantiedagen veel uit hondenplaatjes . . . 

----------

Rijdend onderweg op de autobahn richting Denemarken, 1 september. Weer een zeer geslaagde avond gehad! Daarna zijn wij naar Dreye gereden, in de buurt van Bremen naar een plaats bij een super hondenwandelgebied waar wij al eens eerder gestaan hebben. Na het ontbijt een leuke wandeling gemaakt en nu zijn we dus eindelijk onderweg . . . Gister eind van de middag ook nog hier gewandeld met Jan en Janina en de honden, prachtig! In de loop van de avond bleek dat er op de hondenplaats, afgelegen en donker, toch weer wat ongenode gasten rondreden en vonden onze Duitse vrienden het absoluut niet goed dat wij daar alleen gingen overnachten . . . vandaar dat wij besloten om op een veiliger plekje te gaan staan. Er is namelijk de laatste maanden al 4x ingebroken in hun clubhuis! Nu is er wel een prachtige beveiliging aangebracht die één van de leden waarschuwt via zijn telefoon, vandaar dat wij wisten dat er weer wat schorriemorrie rondhing! Nu ga ik snel een fotobladzijde maken en hoop dat ik in de loop van de dag even bij een Mac oid kan uploaden.

----------

Bremen zondagmiddag 31 augustus. Waar moet ik in godsnaam mee beginnen te vertellen hoe en het toch voor jullie nog interessant is, ik probeer er maar wat van te maken. Langzamerhand weet ik van voren niet meer dat ik van achteren ook nog leef. Zelfs geen tijd gehad voor mijn dagboek en dit moment min of meer heb afgedwongen . . . Het wegrijden vrijdagmorgen ging niet zo snel, sterker nog, de auto wilde niet starten, hulptroepen er bij en na een uur lukte het, nee geen lege accu, we weten niet wat er was. In Bremen op de hondenplaats direct weer super leuk en gezellig ontvangen door iedereen hier! Ook vriendin Nel kwam met de caravan en Joke en Anne kwamen eind van de dag met de camper er kwam ook nog een Duitse camper bij met medewerkers van deze hondenvereniging. We komen hier al een aantal jaar en kennen inmiddels iedereen en zo hartelijk en gastvrij als we ontvangen worden, geen woorden voor. 's Avonds een stikgezellig feest, heerlijke bratwursten en ander vlees, bakken vol met de heerlijkste huisgemaakte salades. Ja aan die Duitsers kun je dit soort dingen goed overlaten hoor . . .  Donné (NL) was ook weer aanwezig met zijn vriendin Maja. Donné en Anne hebben de hele avond voor muziek gezorgd en we hebben lekker mee kunnen zingen, meestal in het Engels want dat was voor het hele gezelschap zingbaar! Zo leuk, honden lopen in en uit en liggen er allemaal gezellig bij! Van ons alleen Roosje de rest van onze meiden vinden het in de camper prettiger. Het was 3 uur in de nacht toen wij ons weer konden uitstrekken op ons bed . . .  Inmiddels hadden we al besloten om een nachtje extra te blijven, we staan hier super met de meiden en hadden zij ons al gelijmd met weer een bbq met het overgebleven vlees . . . Joke en Anne vertrokken om nog een nachtje ergens anders door te brengen, in het Teutoburgerwald. De hele dag babbelend doorgebracht met iedereen, heerlijk maar zeer vermoeiend! Na de bbq, toen iedereen was vertrokken gingen wij naar de camper om even rustig te zitten, ik hield het vol tot half 9 en heb het klokje rond geslapen. Ook de honden zijn werkelijk uitgeput, van de hele dag die acties en interacties met andere honden en mensen. Vandaag zouden we dus na de koffie vertrekken . . . Eerst kwamen Keith, Dale en Petra nog afscheid nemen en daarna hadden we met Janina afgesproken om eerst ergens te gaan wandelen samen voor wij ook weg zouden gaan . . . Jawel, zouden gaan . . . *&^%$#@ auto startte weer niet . . . )*&*^%^*$#@&^ Ja, weer hulptroepen er bij en kregen het niet voor elkaar maar wij wisten nu wel zeker dat het te maken had met de alarmanlage. Goed, uiteindelijk de ADAC gebeld en hij had in in 10 minuten gezien, achter de accu of zoiets zat een losse draad wat zeker niet moest . . . Toen zouden wij écht vertrekken maar wilde Janina nog afscheid komen nemen . . . En toen bleek dat zij er al opgerekend (gehoopt) had dat wij niet konden vertrekken . . . en nodigde ons uit voor nog een klein afscheidsfeestje vanavond van Keith en Dale bij haar thuis . . . Dus staan wij nog een nachtje in Bremen en hopen morgen toch écht naar Denemarken te rijden, als de auto start en als wij niet worden tegengehouden door deze of gene . . .

----------

Bremen vrijdagmiddag 29 augustus. Inderdaad vertrokken wij gisteren een uur later (viel ons nog mee) en toen wij dan eindelijk weggingen bleek dat de achteruitrijcamera en de automatische deurvergrendeling het niet deden en ook in de ramen zat geen beweging. Dat ontlokt dan wel even een grove vloek hoor, net als bij gewone mensen . . . Onze dorpsgarage bracht zoals altijd weer eens de oplossing, een kapotte zekering ergens op een verweg plaatsje. Toen dat was opgelost zijn we gaan rijden en namen voor de leuk maar tussendoor wegen en dat doen we dus ook niet meer. Vooral in Duitsland bleek het een crime, allemaal vrachtautos'die tolwegen vermijden. Onderweg in Cloppenburg zagen wij een Mediamarkt en daar wilde ik even een paar fotokaartjes kopen en laat er nou voor de deur een BRATWURSTEN kraam staan, nee niet te vermijden dus. Daarna doorgereden naar onze overnachtingsplaats en dat blijkt echt een pareltje te zijn! Een kleine camping bij een jachthaventje, aan de oever van de Weser, heerlijk! We waren aardig afgedraaid maar zijn natuurlijk eerst met de meiden gaan wandelen en dat was ook kasie voor ze, tientallen konijnen sprongen her en der om ons heen! Om 7 uur werden wij opgehaald door Jan en Janina en zijn we naar een geweldig leuk restaurantje gegaan in Bremen waar langzamerhand het hele clubje vrienden binnen kwam, zo leuk! Ook Keith en Dale (beiden jachthondenkeurmeesters)  uit Engeland waren er, en Keith was nog jarig ook vandaar het klein feestje, het was enorm gezellig en heel erg lekker! We hadden onze buren hier op de camping ons telefoonnummer gegeven en de camper open gelaten voor 'als er iets zou zijn',  en de buren hebben helemaal niets gehoord! Wel had Noor een zak popcorn gepikt wat in de alkoof lag . . . daar heeft zij Epke voor moeten spelen . . . en ik weet zeker dat de andere meiden dat met samen geknepen billetjes hebben aangezien! Vanmorgen rustig aan gedaan en een heerlijke wandeling met de meiden gemaakt. Straks vertrekken wij naar Bremen naar de hondenplaats waar wij vanavond weer een feestje hebben, met bbq en samen heerlijk muziek maken en zingen!
Kijk, dan is het leven zo slecht nog niet hè!

----------

Donderdagmorgen 28 augustus. Je kunt gerust zeggen dat de laatste paar weken zijn omgevlogen. Vanmorgen om 7 uur opgestaan en het is de bedoeling dat wij om 11 uur vertrekken . . . maar ik geloof er geen fluit van dat het lukt. Voor ik gisteren met hondjes trimmen begon, zorgde ik voor een acrobatisch voorstelling. Ik wilde de telefoon op de 'haak' leggen, rekte mij uit, de bench staat er voor, ik kon er bijna niet bij want Emma lag voor de bench op de grond te slapen, glij uit, Emma schrikt, vliegt op en ik duik over haar heen waarbij ik haar probeerde te ontzien. Daarbij maakte ik een dubbele salto met flickflack en een piroutette waar Epke japoers op zou worden. Dat ongebruikelijke oefeningetje geeft mij aardig wat ongemak, juist op het moment dat je het niet kunt gebruiken. Dick is nu met de meiden weg en ik heb boven gestofzuigd, nu beneden nog, bah. Vandaag vertrekken wij naar Bremen, over tussendoor wegen, waar wij vanavond een gezellig etentje hebben in de oude stad, leuk! Hoewel ik elke dag mijn stukje schrijf, weet ik nog niet wanneer ik kan uploaden, het is in Duitsland niet zo makkelijk, geen mek waar je even je gang kunt gaan.
Volgens mij kunnen jullie het bijna niet geloven, maar zowel Dick als ik zijn nog helemaal niet in vakantiestemming . . . zal nog wel komen . . . hoop ik . . .

----------

Zondagavond 24 augustus. Vandaag weer wat leuks ontdekt! Van campervrienden Jan en Simonne mocht ik hun Zweedse Omnia oventje eens uitproberen. Dat is een soort pan waar je gewoon op je gaspitje een cake oid kunt bakken! Ik had voor dat doel een simpel pak kruidkoekmeel gekocht en jawel, hartstikke goed gelukt!
Dit soort pannen worden ook 'wonderpannen' genoemt, als je googelt kun van alles over deze heel oude kooktechniek vinden, geweldig wat leuk!
Ik heb foto's van mijn eerste baksel gemaakt en ga deze direct op de site bij 'voorpret' zetten! Hier nog even een foto van hoe de kano nu op het dak van de camper ligt, en ja het staat een stuk beter maar is nog niet helemaal af hoor!Zaterdagmorgen 23 augustus. Dick is hard bezig om de boot vast op het camperdak te k*****, hij ligt, ik bedoel de boot, er al op met hulp van Jan, een campervriend van ons. Doordat wij een omhoog lopend dak, de alkoof, hebben was het wel een beetje gepuzzel, maar goed, alles sal reg kom. Helaas was de reparatie een rib uit ons lijf en wilde Dick dan maar zelf iets moois fabrieken om dat bootje te vervoeren. Het hijsen op het dak viel erg mee, Dick heeft een roller gemaakt waar hij zo mee op de camper geduwd kan worden, knappe jongen! Ik zal direct een foto hier neerzetten van het gehijs en bedenken jullie er dan ook maar bij dat het ook mijn taak zal gaan worden . . . .
            
Dit wordt het toch niet helemaal want die halve meter wat er achter uit steekt bevalt Dick voor geen halve meter . . .

 

Dinsdagavond 19 augustus. Niet leuk, tóch een minder leuk grapje aan de camper, de dynamo is kapot . . . Al geruime tijd viel het op dat als je de motor wilde starten dat hij nul op het request gaf en vermeldde Dick dit bij de garagedokter. Het leek of hij 'ergens' stroom lekte terwijl hij stil stond. Nu is dus duidelijk waarom dat gebeurde. Ik geloof niet dat ik het verhaal goed vertel hoor, ik heb ook dáár geen verstand van . . .Zaterdagmorgen 16 augustus. De camper logeert dit weekend bij de garage, er moeten wat kleine dingetjes besteld worden voor hij door de APK kan, gelukkig geen schokkende dingen. Het is zo leeg hier achter, we hebben nu wel een supergrote tuin! Maar maak jullie geen zorgen, er is alweer een plaatsje gevuld met een heuse kano! Al jaren leek het ons wel wat om te dobberen over een Zweeds meer met honden die lekker uit de boot het water in springen . . . (gaan die kakkebroeken natuurlijk niet doen, zal wel eng zijn) Zonder dollen, met of zonder honden, we zien wel, het lijkt ons heel erg leuk! Het bootje kan geloof ik 400 kg dragen en dat gaan we wel redden, deze twee bejaarden met hun hondenkroost, mits wij niet al te veel Zweedse snoepjes gaan eten natuurlijk, want dát is wel onze zwakte . . .


Vrijdagmorgen 8 augustus. Zo leuk dat er al mensen in het reisgastenboek geschreven hebben! Dick is nog steeds aan het knutselen aan de camper en maakt het volgens mij altijd veel té mooi en is té precies en dan duurt het té lang en heeft hij niet zoveel zin meer . . . Maar ja, over een week moet de camper naar de APK en gaat weer in de verzekering en wegenbelasting. Dus dan moet hij echt helemaal picobello zijn. Ik heb mijn e reader weer voor gaats getrokken en moet nog eens even kijken hoe dat apparaat werkt. Twee jaar geleden gekocht en er nooit meer naar om gekeken. We hebben twee tropenjaren achter de rug en kunnen op dit moment alles weer goed handelen, ook Wendy en Charlotte staan weer stevig op de beentjes en dat is het aller- maar dan ook het allerbelangrijkste! Dat geeft dan natuurlijk ook weer wat lucht om de camperdraad weer op te pakken. Om de smaak weer te pakken te krijgen gaan we niet zo lang en ook niet zo ver.Zondag 3 augustus. Ik hoor wat aarzelend getimmer, gezaag en nog meer van die geluiden die in een groot deel van ons dorp niet erg gewaardeerd worden op zondag . . . Onze naaste buren maakt het niet uit, ook die zijn heel makkelijk en hebben gelukkig ook twee honden die wel eens blaffen! Wel heeft Dick gewacht met die geluiden tot zij weg gingen . . . anders ook zo snø als je net lekker buiten zit. Zoals jullie zien heb ik de Zweedse tekentjes alweer opgezocht op mijn leppie met de alt en numlock.
We gaan dus sinds twee jaar weer met de camper weg en hebben wel getwijfeld waar wij naar toe zouden gaan (hoe is het toch mogelijk) en toch is het weer Scandinavië geworden, het land waar wij zo van houden in vele opzichten. Maar natuurlijk vooral het 'wild' camperen wat wij zo geweldig vinden, zomaar in een bos of het liefst aan een meer.
Wij vertrekken op 28 augustus om dat weekend in Bremen (Duitsland) te zijn, en met een leuke (honden)vriendengroep een paar gezellige dagen door te brengen! Op zondag vertrekken wij  naar Denemarken  waar wij op 3 september de bootovertocht van Grenå naar Varberg in Zweden hebben geboekt.