MENU
Hoe was het?
Om even een ideetje te hebben hoe groot Scandinavië is en hoe lang onze reis was, je ziet Noord Noorwegen er nog niet eens op!
Toen wij vertrokken op 17 augustus was alles nog heel onduidelijk vwb de grensdoorgangen, wat wij wél wisten dat wij de oversteek met de boot via Rostock (Duitsland) naar Trelleborg (Zweden) konden maken, daar hadden wij vlak van tevoren ook een ticket voor gekocht, nadat wij de tickets Talinn (Estland) naar Helsinki (Finland) én Hirtshals (Denemarken) naar Langesund (Noorwegen) hadden moeten annuleren, we mochten daar niet in, corona.
Gelukkig een zg 'flexticket' gekocht die je zonder extra kosten kunt omboeken of afzeggen, wel een heel gedoe want je hoopt  toch dat alles goed komt met je money back.
En dat is het hoor!

Het leek ons leuk om eens de kilometerstand te noteren en ook hoeveel brandstof wij gebruikten voor deze lange trip, iets wat wij nog nooit gedaan hadden, wij zijn daar nooit zo mee bezig.
Daarover straks.

Ik hoef niet te beschrijven hoe dit alles gegaan is want daar is mijn reisverslag voor!
Wij hebben een werkelijk fantastische droomvakantie gehad met vele verrassende dingen en plotselinge veranderingen in het reisschema, geeft niks, vinden wij wel spannend.
Aanvankelijk zouden wij dus via de Baltische Staten reizen en langs de Russische grens omhoog gaan en hadden daar dan ook veel bezienswaardigheden genoteerd.
Wij zijn altijd, vaak onafhankelijk van elkaar, de reisboeken, óf van onszelf, óf gekocht, meestal in de uitverkoop bij de bieb, óf gewoon uit de bieb geleend, na te pluizen en te noteren wat wij graag willen zien.
Daarna overleggen wij met elkaar of wij overeenkomsten hebben en dat is heel vaak het geval of vullen elkaar aan en maakt Dick een kaart op Google maps met de reispunten er op.

We zitten nooit ergens aan vast want alles kan zo maar veranderen en dat bleek dus nu ook het geval!
Wij wilden deze keer zo noordelijk mogelijk en ook daar alles zien wat wij beiden op ons lijstje hadden en dat is dan ook gebeurd.
Betekende ook wel dat wij zó noordelijk regelmatig dezelfde weg heen en terug moesten omdat er simpelweg geen andere wegen zijn daar!

Ja en het is zuur en klinkt gek, ik weet het helemaal maar wij hadden echt geluk met de coronaperiode, overal rustig, geen touringcars, geen cruiseschepen, geen irritante selfies makende toeristen, geen gele kentekenplaten, kortom, ideaal om zeker de Noordkaap te bezoeken!
We zijn al eens meer in de gelegenheid geweest om daar te kijken maar die hordes toeristen hielden ons tegen.

Ons hart ligt echt in het noorden van het noorden, dat is duidelijk, niet om er te wonen hoor, dat is te heftig, maar zeker om er een tijdje door te brengen.
Wel moet je een échte camperaar en natuurliefhebber zijn, niet bang voor kou, geen zonaanbidder, niet hufterig voor totaal in de eenzaamheid zijn en ook zeker kunnen improviseren, op allerlei gebied.
Als je elke dag wilt douchen, en schone nette kleertjes aan, moet je zeker daar al niet naar toe gaan, want zuinig zijn met water is het adagio, ook terrasjes en restaurantjes zijn er in de verste verte niet te bekennen!
Enuh de wijn is niet te betalen hoor Agnes en Marijke . . .
Je bevindt je in een omgeving waar de natuur overheerst, vaak geen of slecht internet is en geen AH om de hoek.
Ik heb het al vaker gezegd maar nederigheid is het juiste woord, hoe nietig ben je als mens daar waar de natuur in alle opzichten de baas is en moet blijven.
Je valt zo'n periode volledig terug op elkaar en op jezelf, totaal buiten je comfortzone.

Jullie zien ons heel vaak bbqen en dat is geen sjieke bedoening maar gewoon worstjes (kun je bewaren buiten de koelkast) en soms wat kip, wel gekocht in Noorwegen.
In Noorwegen is alles stinkend duur, maar zeker vers fruit en verse groenten, vandaar dat wij elke dag yoghurt met ingevroren fruit (is het goedkoopst daar) aten voor de pitamientjes.

Ook voor de laatste week, de terugweg, hebben we onze bootticket en reisplan moeten omzetten, maar dat hebben we voor de gezondheid en welzijn van onze hondjes graag over!

De laatste 2 dagen waren geen pretje door de spanning en ongerustheid en het verschrikkelijke eind rijden, zo totaal niets voor ons dat gejakker, maar was nu wel noodzakelijk.
Daarom een klein weekje Lottum er aan geplakt en is ons goed bevallen, we kwamen uitgerust weer thuis en Emma weer beter!

Nu de feiten . . .
We hebben in die 9 weken 10.972 km gereden, 1465 liter diesel gebruikt, 76 kg gas (flessen van 10kg) voor koken, verwarming en koel- vrieskast, (die kan tijdens het rijden op 12V maar wat mij niet bevalt)
Wat dit alles gekost heeft laat ik aan jullie eigen fantasie over.
Goh ja, ook héél belangrijk, we hebben in die 9 weken dan ook 9 prinsessentaarten gegeten . . .
     

O ja, de vraag die het meest gesteld wordt en waar wij zelf het minst mee bezig zijn: het weer.
Heel weinig regen, de honden maar 2x hoeven afdrogen, en ook weinig zon, had ietsjes meer gemogen maar prima genoeg voor ons.
We hadden gehoopt op het einde nog wat sneeuw te krijgen maar helaas, dat is net niet gelukt!

Ja een vakantie die diep in onze ziel gekerfd is!
maar niet van palmbomen, zon en zee . . .